Вигантол (витамин Д3) капи

КОРИШЋЕЊЕ ВИГАНТОЛ КАПИ

За сваку бебу је најбоље да од самог почетка добија само мајчино млеко и да је то једина исхрана у првим недељама живота. Мајчино млеко садржи све оно што је потребно беби за раст и развој. Ипак, педијатри сматрају да је неопходно од 15 дана старости детета почети са давањем једне капи Вигантола (витамина Д3) за превенцију рахитиса.
Вигантол је уљани раствор и његова дневна превентивна доза у току прве године живота је једна кап. Код беба које добијају адаптирано млеко, такође се даје једна кап Вигантола, без обзира што се витамин Д налази у сви млечним формулама.
Код неке деце се дешава да се фонтанела брже затвара, те у тим случајевима педијатар искључује Вигантол. Та се деца прате, нормално сазревају, важно је само да проводе доста времена напољу. За дозирање Вигантола је одговоран искључиво педијатар, само он одлучује о одступањима у дозама Вигантола.
Вигантол би требало давати у преподневним сатима како би се што боље искористио при изласку напоље у контакту коже са сунчевим зрацима. На нашем тржишту, витамин Д3 за оралну употребу беба, за сада је присутан само у облику Вигантол капи, све друго није за оралну употребу беба.
 

Пратите нас на нашем Јутуб каналу