Улоге оца

Отац у кућиОтац на породиљскомПрисуство оца на порођајуУлога оцаЕво и искуства једног оца из Канаде, нашег блогера Џона Хофмана>>АНГАЖОВАНИ ОЧЕВИ
Водич за савремене тате

Истраживања су показала да је ангажовање очева  кључни фактор у здравом одрастању детета. Ова брошура је настала као резултат пројекта Иницијативе ангажованих очева – Ontario Network и направљена је тако да помогне родитељима и професионалцима да боље разумеју улогу оца на њихове породице и децу од рођења до шесте године.

УВОД

Зашто је важно да се очеви ангажују?

На шта мислимо када кажемо ангажовани очеви? На сваку врсту ангажовања? И добру и лошу? Очигледно не.  Мислимо на оца који познаје и воли своју децу, који заједно са супругом дели обавезе и све оно што чини одгајање деце, који их добро разуме и може да одговори на њихове дневне  потребе. Говоримо о човеку који има лични, директни и блиски однос са својом децом.

Зашто се ангажовати више?


Ангажовање очева доноси добробит свима у породици:
 

  • Добро је за децу. Истраживања су показала да су срећнија она деца чији су очеви посвећени родитељству. Из више разлога. Мање су шансе да ће дете живети у сиромаштву, а већа је вероватноћа да ће се више трудити у школи. Веће су шансе да ће деца имати подршку оба родитеља, а мање су шансе да ће имати мајку изложену сталном стресу.
  • Добро је за мајку. Многе ствари у породичном животу су се промениле. Више жена са малом децом ради ван куће. Многе породице живе далеко од блиске родбине. За разлику жена које су пре 25 или 30 година имале читаву мрежу тзв. женске подршке (мајке, сестре, комшинице, пријатељице), већина мајки данас то нема. Због тога је, савременим мајкама подршка партнера потребнија више него икада.
  • Добро је за очеве. Правила о томе шта ради мушкарац а шта жена су се временом променила. То је мушкарцима дало више простора да играју једну од најважнијих животних улога: да брину о деци и да им помажу у одрастању. Задовољство које ова врста ангажовања доноси не може се нигде другде наћи, а да не говоримо о огромном самопоуздању које се тиме стиче.


Поглавље 1

ЧЕМУ СЛУЖЕ ОЧЕВИ?


Некада давно, улога оца била је да донесе плату у кућу, шиша траву и опомиње децу када су немирна. Данас, иако неки очеви и даље играју исту улогу, већина мења деци пелене, води мало дете на гимнaстику, спрема децу за школу и брине о деци док им је мајка на послу. Изгледа да очеви могу бити много тога. Како одлучујете какав ћете отац бити? Најбоље је да почнете размишљањем о томе шта је деци потребно.

Шта је потребно деци?


Деци су потребне многе ствари од родитеља, али хајде да то раздвојимо на сегменте. Потребно им је:

  • Задовољавање основних животних потреба
  • Интеракција са људима
  • Нега и брига
  • Топлина и љубав
  • Усмеравање и заштита
  • Да су некоме важни

Све наведено се односи на различе улоге које очеви (и мајке) имају.


Отац - снабдевач
 
Ово је одувек била главна улога оца и још увек је важна. Ако деца немају основне ствари, као што су храна, одећа и кров над главом, онда ни ствари о којима ћемо причати нису ни од каквог значаја. Данас, иако мајке у истој мери као и очеви обезбеђују породицу, без очевог доприноса, у већини случајева, породица је осуђена на сиромаштво. Тако да је финансијски допринос породичном буџету важан део улоге оца.

(Интер)активни отац
 
Дете је личност. Наравно. Оно учи како да постане особа кроз односе са људима. Од самог рођења дете почиње комуникацију са родитељима. Деца уче вештине комуникације, правила понашања и вредности своје културе и/или религије посматрајући своје родитеље и њихово понашање у заједници. Зато је деци потребно да буду са родитељима што је више могуће. Родитељи су им потребни да причају са њима, да се играју са њима и учине их делом свог света.

Отац - неговатељ


Данас се много говори о значају стимулације за раст мозга. Али памет не значи много уколико се о деци не брине довољно или ако се они не осећају добро изнутра.  Нега значи помоћи некоме или нечему да расте. У ствари, доказано је да се бебе које нису ношене, мажене и  грљене, не развијају нормално. Када бринете о беби – када јој мењате пелене, тешите их, храните их и купате – на топао начин пун љубави, не можете а да им не дајете потребну нежност.

Нежни отац

Родитељство је однос. Баш зато што је то вашем детету то прва веза са људским бићем веома је ваћно да она буде испуњена љубављу и топлином. Очеви изражвају нежност на многе начине. Загрљаји, осмеси и пољупци су само најочигледнији. Али, топлина се, такође, изражава кроз начин на који разговарате или се играте са дететом или га тешите.

Одговорни отац

Вашој деци је потребно много усмеравања. Очевима је потребно да деле одговорност за сигурност и учење деце. Ми штитимо дете тако што му обезбеђујемо сигуран дом, тако што у потпуности имамо увид у њихову негу  – од адекватне здравствене неге до сигурности да су добро збринути и када ми нисмо са њима. Родитељи су такође, дететови први и најважнији учитељи. Ми учимо децу шта треба а шта не треба да раде. Ми им откривамо свет и начин на који он функциониште. Помажемо им да следе своја интересовања.

Посвећени отац

Поред свега осталог, деци је потребно да знају да припадају некоме и да су за некога нешто најдрагоценије на свету. Ову врсту посвећености је нешто што је неопходно да покажете свом детету, не само речима већ и начином на који се односите према њему. То такође значи да сте у сваком тренутку тога свесни. Да мислите о својој деци и када нисте са њима, да говорите о њима са својим пријатељима. Без обзира шта све можете да радите, на неком нивоу, ви сте увек свесни да сте отац!

Делити и делити под истим условим?

Очеви могу да играју све ове улоге. Могу и мајке. Шта ће ко од овога да ради за дете разликује се од породице до породице. Подела не мора бити пола-пола. Сушина је да дете добије све што му је потребно од оба родитеља. Раније су очеви били усмерени на збрињавање, игру и учење, препуштајући мајкама да деци пружају нежност. Мислили смо да су жене боље у томе. Можда постоји инстинкт за нежност, али се нежност углавном може научити искуством. Мушкарци то могу научити. Већина која је покушала, отркила је да је то један од најлепших аспеката родитељства.

Уметност очинства


Не ради се само о томе шта радите, већ и како радите.
Није довољно рећи: «Учите своју децу» или «Грлите их» или «Играјте се са њима», зато што све то можете да радите добро али можете да радите и на начин који не одговара вашем детету.
Како ћете знати који је приступ најбољи за ваше дете? Кључ је у осећају.

Гледајте и чекајте. Гледајте како ваше дете реагује и чекајте да вам покаже куда иду његова интересовања.

Неке бебе ће се смејати када испуштате чудне звуке док ће се друге уплашити и бризнути у плач. Једно дете предшколског узраста ће можда желети много утешних загрљаја када је тужно, док ће се друго затворити у себе и неће желети да га дирате. Родитељски осећај није инстинкт. То је нешто што се учи тако што усмеравате пажњу према свом детету. То је учење које се никада не завршава јер се деца стално мењају док одрастају.

Улога коју ви као отац имате у својој породици зависи од тога каква су ваша деца, какви сте ви и ваш партнер, и врста посла коју обоје радите. Али све почиње са оним што је вашој деци потребно. И што им више пажње поклањате, мање ћете се питати: Која је моја улога?


Пратите нас на нашем Јутуб каналу