Удружење "Све за осмех"

Удружење пријатеља и родитеља деце бубрежних бoлeсника “Све за осмех” је добровољно, непрофитно удружење које ради на побољшању квалитета живота трансплантиране деце и оне на дијализи.
Иницијатива за оснивање удружења „Све за осмех“ потекла је од родитеља који су свакодневно доводили децу на одељење дијализе и трансплантације у Универзитетску дечију клинику (УДК), Београд који је једини специјализовани центар за дечију дијализу у Србији. Свакодневни сусрети су прилика да се размењују искуства и информације. Одатле потиче идеја да бисмо удруживањем могли да правимо крупније кораке, да решавамо многе проблеме и упознамо јавност и институције о томе. Удружење је регистровано крајем 2008.године. Чланови Удружења су сва деца и млади пацијенти са бубрежном слабошћу, пацијенти Дечије клинике у Београду, њихове породице и пријатељи као и све младе трансплантиране особе.
Живот са хроничном слабошћу бубрега (ХБИ) је деци и њиховим породицама ментално и физички тежак. Они морају да се носе са бројним изазовима који им ремете нормалан породични живот. Наиме , начин живота деце на дијализи као и трансплантиране деце је прилично строг и рестриктиван. Деца морају да живе аскетским начином живота лишена свих задовољстава која чине младост. Притисци на ове породице су огромни па им је потребна помоћ и подршка шире друштвене заједнице. Многи социјални сервиси који би подржали ове породице не постоје или нису довољно заступљени у нашој земљи.
У циљу да деци и њиховим породицама обезбедимо најбољи могући живот у датим околностима, помоћ, подршку и доступност информација у сваком тренутку отворили смо канцеларију у Устаничкој 64 у Београду. Мали и веома посвећен тим људи осмислио је програме који обавештавају и инспиришу пацијенте да боље разумеју своје стање, да га лакше прилагоде свом животу и учине га нормалнијим и продуктивнијим.
Да не би поклекли у борби са овом тешком и непредвидљивом бoleшћу организовали смо саветовалишта и сервисе за информисање и едукацију. У рад су укључена стручна лица из ове области. Обзиром да су многи чланови из унутрашњости Србије формирали смо групу подршке у канцеларији, на сајту и Фејсбуку. Родитељи и деца у канцеларији могу користити услуге психолога и нутриционисте, добијати дефицитарне лекове и осталу неопходну опрему које прибављамо од донација и у сарадњи са државним институцијама, дружити се и размењивати искуства у вези бoleсти.
Активно учествујемо у кампањи промоције транспалнтације и завештања органа (донорства) у Србији кроз пројекат Донор Херој. Организованим акцијама и путем истоименог сајта чланови удружења покушавају да упознају и едукују што већи број људи о трансплантацији органа као једином начину да се многим људима продужи живот. Циљ овог удружења је упознавање шире популације са добробитима кадаверичне трансплантације и хуманом аспекту даривања органа.

Јелена Антић, председник удружења

Пратите нас на нашем Јутуб каналу