РОДИТЕЉИ НЕДОВОЉНО ИЗВОДЕ МАЛУ ДЕЦУ НАПОЉЕ

Скоро половину деце предшколског узраста, родитељи не изводе свакога дана напоље (на игралиште, терен, парк…) упркос чињеници да је време проведено напољу за малу децу пресудно за сузбијање претеране гојазности - казују најновија истраживања у Америци.

 


Интервјуисани су родитељи 9 000 деце. Мање од половине мајки и само четвртина очева једном дневно изводи децу.
“Запосленим родитељима … није ни мало једноставно да одвоје време за игру са децом изван куће”, каже Поја Тандон, педијатар са Универзитета Вашингтон у Сијетлу која ради на овој студији.
Према водичу Националне асоцијације за спорт и физичку едукацију, препорука је да деца најмање један сат дневно проведу у физичким активностима како би имала дугорочне добробити у циљу превенције претеране гојазности.
Предшколске установе би, такође, морале да обезбеде деци боравак напољу у трајању од по неколико сати дневно.
Родитељи рачунају да деца у вртићима излазе напоље, а то није увек случај - каже др Тандон.
У истраживању су коришћени подаци репрезентативне националне струдије у Америци деце рођене 2001. године, као и друге информације прикупљене и објављене у Архиву педијатријске и адoлeсцентне медицине (Archives of Pediatric & Adolescent Medicine).
Према тим истраживањима: 44% мајки И 24% очева свакодневно изводи децу напоље. Питање сигурности изласка напоље није била ни од каквог значаја за већину родитеља. Уочено је да деца која имају другаре “из паркића” чешће иду напоље, јер се и запослени родитељи међусобно боље организују, изводећи више деце у исто време.
Тами Бехам Дил са Универзитета у Вајомингу, која је проучавала дечије физичке активности , каже да није важно само време већ и интензитет физичких активности које се изводе напољу.
“Деца могу седети у песку, могу 20-30 минута градити куле и тунеле у песку, а то је веома низак интензитет активности. Родитељи треба да охрабрују децу на физичке актовности. То је став који треба да заузму током целог периода одрастања!

Пратите нас на нашем Јутуб каналу

Tags for РОДИТЕЉИ НЕДОВОЉНО ИЗВОДЕ МАЛУ ДЕЦУ НАПОЉЕ