Питајте патронажну сестру - најчешћа питања и одговори

Имате прилику да, путем овог сајта, питате гђу Снежану Малешев, ВМС, све што вас интересује из области којом се баве патронажне сестре. Уколико и мало изађете из тог оквира, потрудићемо се да и ту покушамо да помогнемо. Молим вас да имате на уму да ово није пружање хитне помоћи или решавање ургентних стања, јер технички за сада нисмо у могућности да спроведемо тако нешто. Ово је ваш избор тема и проблема који вас окупирају, а на које ћемо покушати да дамо стручан и компетентан одговор или савет, у складу са актуелним сазнањима и принципима. Такође, вероватно нећемо бити у могућности да одговоримо на баш сва питања, већ ћемо морати направити избор и груписање тема. Питања могу (а не морају) бити анонимна. Пример питања и одговора можете видети доле, али се немојте устручавати да питате било шта што вас интересује. То можете учинити на три начина: путем клика на "додај коментар" на дну странице, онда слањем е-поште на адресу redakcija@vodiczaroditelje.rs, и најновији начин је путем Skype-a (за кориснике Скајпа, морате имате инсталиран исти са вашим налогом) кликом на Скајпово "дугме" горе лево испод наслова, наравно у случају да је знак "I'm online". Хвала на сарадњи и разумевању и изволите. • BEBA I PAS

Pitanje: Poštovani, imam bebu staru 4 meseca. Pitanje je možda druge prirode, ali ako imate neki savet značiće. Naime uvek kada krenem sa bebom u poseti kod majke dvoumim se jer ona u stanu čuva psa (terijer) i plašim se da dlake mogu biti opasne, jer ih ima gotovo svuda. Da li da prekinem da vodim bebu i da li su dlake opasne? Hvala vam.

ODGOVOR>>

 • CIPROCINAL I DOJENJE

Pitanje: Nakon porodjaja dobila sam da pijem antibiotik Ciprocinal, 7 dana. Uzimala sam taj antibiotik uz dojenje. Sada razmisljam da li sam time naskodila bebi. Da li to moze imati bilo kakve posledice po njeno zdravlje? Posebno me interesuje da li ce to izazvati obojenost stalnih zuba kasnije kad poraste? Unapred veliko hvala na odgovoru!

ODGOVOR>>

 

 • ВРУЋИНЕ И ШИРОКИ ПОВОЈ

Питање: Моја беба има два и по месеца, што значи да још носи широки повој пелена. Будући да је веома топло занима ме да ли могу да јој због високих температура скинути те све слојеве, бар преко дана,јер плашим се да јој не утиче на развој кукова. Занима ме и да ли је боље по оваквој врућини боље носити памучне пелене или оне за једнокртану употребу, јер чини ми се да се у овим другим више зноји?

ОДГОВОР>>

 

 • ВОДА ЗА БЕБЕ ПО ВРУЋИНИ

Питање: Да ли да беби која искључиво доји, која има 4 месеца, нудим воду када су велике врућине, или она све добија из мајчиног млека? Како да проверим да ли је жедна, јер плашим се ако јој дајем воду да не оптерeтим бубреге.

ОДГОВОР>>

 

 • ЛАКТАЦИЈА

Питање: Molim vas da mi odgovorite u vezi jedne nedoumice u vezi laktacije. U prvom mesecu isključivo sam dojila bebu, ali mi se po mnogim znacima činilo da je gladna. Dobila je 650 grama, i to je ok, ali je non stop bila na sisanju, i bila je mnogo plačljiva, teško se uspavljivala i sl, a meni to sve postalo jako naporno. Onda sam uvela dohranu i dobila je previše-1 400 gr za mesec i 10 dana. Sad sam smanjila dohranu -umesto 4 puta 60 ml, dajem samo dvaput-ujutru i uveče. Dr mi je rekla da je ne ukidam skroz. Ono što mene muči je оtkud to da je sad skoro dovoljno bebi moje mleko, a u prvom mesecu nije, to kad sam non stop dojila?Jel ono postalo kaloričnije ili se tek sad uspostavila laktacija? Ili sam ja pogrešno tumačila da je beba gladna, i uopšte nije ni trebala dohrana? Ali kad sam joj prvi put dala flašicu, bukvalno je progutala sve.

ОДГОВОР>>

 
 • ТЕМПЕРАТУРА

Питање: Мој син има две године и често има температуру, нарочито од када је кренуо у вртић. Углавном се та температура појави од упаљеног грла, али често се од лекара вратимо без прописане терапије, са упутством да само скидамо температуру, али само ако је већа од 38, 5 степени. Али често је мој Страхиња веома нервозан чак и када има само 37 степени, па ме занима колико је штетно да му скидам и тако малу температуру?

ОДГОВОР>>

 

 • ГРЧЕВИ КОД НОВОРОЂЕНЧЕТА

Питање: Имамо бебу од три недеље коју хранимо мајчиним млеком кад год затражи (тако нам је речено). Међутим, јаки грчеви у стомаку јој не дају мира (а ни нама). Како да јој помогнемо? Од других родитеља добијамо различите препоруке од нових модела пробиотика, преко чајева, до сирупа и капи. Ово нам је прво дете и плашимо се да дајемо препарате на своју руку. Молимо Вас за стручан савет?

ОДГОВОР>>
 

 • КУПАЊЕ НОВОРОЂЕНЧЕТА

Питање: У среду 6. априла у Блицу сам прочитала да ће ускоро бити на снази не купање беба!
Кажу - "бебе неће купати ни у породилиштима, по упутствима из новог водича за негу новорођенчади који ускоро излази из штампе".
Збуњена сам јер имам једно дете од 4 године, а ускоро треба да се породим са другим. Да ли се све променило за неколико година?

Забринута мама.

ОДГОВОР>>


 • МАСТИТИС

Питање: ЛЕВА ДОЈКА МИ ЈЕ СА СПОЉНЕ СТРАНЕ ЦРВЕНА, ОТЕЧЕНА ,БОЛНА, МЛЕКО ТЕЖЕ ИЗЛАЗИ ИЗ ЊЕ, ПОЈАВИЛА МИ СЕ И ТЕМПЕРАТУРА ПРЕКО 38.ЧИНИ МИ СЕ ДА ЈЕ ДОШЛО ДО ЗАСТОЈА МЛЕКА, ДА ЛИ МОГУ ДА ДОЈИМ, ПОПИЈЕМ НЕШТО ЗА ТЕМПЕРАТУРУ,ДА ЛИ БИ ДОБРА МАСАЖА БИЛА ЕФИКАСНА ДА МЛЕКО ОПЕТ НОРМАЛНО ТЕЧЕ? ИНАЧЕ, МОЈА БЕБА ИМА НЕШТО ВИШЕ ОД ТРИ МЕСЕЦА.

ОДГОВОР>>

 

 • ФЛАШИЦА, ЦУЦЛА, ВАРАЛИЦА.

Питање: Ускоро треба да се породим. Ово ми је прва беба, интересује ме да ли је боље купити стаклену или пластичну флашицу? Да ли цуцла и лажа треба да буду од каучука или силикона? И да ли је бољи тзв. анатомски облик цуцле или је свеједно?

ОДГОВОР>>

 

 • ГЕСТАЦИЈСКИ ДИЈАБЕТЕС

Питање: На почетку сам трудноће. Јако сам се уплашила када ми је гинеколог рекао да треба да урадим тест на гестацијски дијабетес. Шта је то? (Разумела сам да се то дешава трудницама.) Напомињем да раније нисам имала проблема са повишеним нивоом шећера у крви.

ОДГОВОР>>

Коментари

odvikavanje od pelena

Postovana gospodjo Malesev,molim za vase misljenje. Moja cerkica ima 21 mesec.Zelimo da pokusamop da je odviknemo od pelena.Nece da koristi nosu,niti wc solju na koju stavimo ulozak za dete.Svaki pokusaj izgleda beznadezno i ona vrlo agresivno reaguje i sa izricitom negacijom.Nesmeta joj ni kada je u vlaznim gacicama duze vreme. Da li vredi pokusavati ili mozemo da vratimo pelene i ostavimo to za kasnije?Zelim samo da napomenem da je u medjuvremenu dobila sestricu koja sad ima sedam nedelja i to verovatno utice na nju. Zabrinuta mama

Пратите нас на нашем Јутуб каналу