Новорођенче - моторни развој у првом тромесечју

Прве четири недеље по рођењу називамо новорођеначким периодом, а дете новорођенчетом. Када се беба роди, у свим положајима има савијено држање трупа, руку и ногу – као у мамином стомаку.
При сваком јачем унутрашњем или спољашњем надражају (грчеви, јака светлост, звук, покрет) реагује целим телом (Моро рефлекс). Тада беба изгледа као да се уплашила.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Положај на леђима је веома нестабилан за бебе све до краја другог месеца, па и када се чини да леже на леђима оне у ствари леже на једном боку. Карактеристичан положај новорођенчета на стомаку изгледа тако што је карлица
одигнута, а образ и колена су ослоњени на подлогу. Главицу може кратко да одигне од подлоге и да је окрене на једну или другу страну.
 

НАСТАВАК ПРВОГ ТРОМЕСЕЧЈА:

У том периоду беба већ може да се игра рукама, да преплиће прстиће и да хвата одећу. Може слободно да окреће главу и прати играчку са једне на другу страну а да при томе не губи стабилност. Одржава контакт очима, може да прати мајку док се креће око ње, прати играчку на 30-45цм удаљености, окреће главу у правцу звука, смеши се док јој се говори, привлачи пажњу јаком вокализацијом.

У трећем месецу наступа велика трансформација – беба успоставља стабилност на леђима!
Освојена равнотежа на леђима пред крај првог тромесечја беби омогућава да: руке и ноге буду благо савијене испред трупа, да стопала додирују једно друго и да „новооткривене“ шакице ставља у уста.

Посматрајући на који начин беба одржава ослонац када је на стомаку – може се пратити њен развој.
У зависности од узраста површина ослонца у положају на стомаку се смањује: од лежања са ослонцем на образ и колена са одигнутом карлицом код новорођенчета до четвороножног положаја и пузања у трећем тромесечју.
У другом и трећем месецу карлица се полако спушта ка подлози а беба може све дуже да се ослања на подлактице и држи одигнуту главу од подлоге. Може да прати играчку која се креће по подлози на једну и другу страну без губитка равнотеже.

ПОЛОЖАЈ У КРЕВЕЦУ
Беба реагује на светлост, звуке и кретање особа тако што окреће главицу у правцу стимулације. Због тога је важно да страна кревеца са које долази стимулација буде слободна. Избегавајте стављање украсних оградица и великог броја плишаних играчака.
Лежање само на једној страни може довести до улегнућа главе са једне стране (plagiocephalia) положаја бебе стављајући је да спава на левом односно десном боку.
У првим данима по доласку кући из породилишта добро је наместити бебу као да је у гнезду. Ушушкати је са свих страна. То ће јој пружити потребан осећај сигурности.
Током првог тромесечја када беба тек успоставља контролу врата и главе најбоље је стављати је да спава на страни. Спавање на стомаку се не препоручује, али има беба које другачије не могу да заспу. Да не би дошло до лошег формирања положаја стопала пробајте да чешће мењате положај беби док спава, а обавезно када је будна и лежи у кревету окретањем на бок, према извору стимулације. 


 

Пратите нас на нашем Јутуб каналу