Majdaonica - besplatne kreativne radionice za decu i roditelje

Majdaonica – rudnik dečjeg znanja je poseban program vaspitno-obrazovnog rada osmišljen tako da se realizuje kroz kreativne radionice koje su namenjene roditeljima i njihovoj deci mlađeg i starijeg predškolskog uzrasta. Cilj radionica je da deca, kroz kreativnu igru, zadovolje svoju potrebu za stvaralačkim ispitivanjem sveta, da se podstakne razvoj njihovih perceptivnih i intelektualnih funkcija, da vežbaju fine i krupne motoričke radnje i otkriju svoju kreativnost. Ovakav oblik rada predstavlja svojevrsnu pripremu za vrtić.

Ono po čemu je Majdaonica posebna jeste i to da tokom radionica roditelji ravnopravno učestvuju u igri sa decom i drugim roditeljima. One omogućavaju roditeljima, da, u igri, aktivno i neometano, provedu vreme sa svojim detetom, i time se na trenutak izmeste iz stresne svakodnevnice. Takođe, radionice su koncipirane tako da podstaknu, ne samo kreativne potencijale dece, već i kreativne potencijale roditelja, i na taj način im pruže nove ideje kako da osmišljeno provedu vreme sa svojim detetom u kućnim uslovima.

Poseban zadatak jeste pružanje psihosocijalne podrške roditeljima u ostvarivanju njihove roditeljske uloge. U tom smislu, voditelji su otvoreni za pružanje svake vrste informacija i savetovanja u vezi sa razvojem i vaspitanjem deteta.

Majdaonica je program koji sadrži elemente Montesori pedagogije i koji se realizuje u namenskom prostoru koji je bezbedan za decu. Izbor materijala je takav da prevashodno podrazumeva reciklažni materijal, dok aktivnosti prate i dešavanja u prirodi. U Majdaonici se sadi cveće, hrane ptice, svira se na kupljenim i napravljenim instrumentima, prave se lutkice od plastičnih flaša, pravi se tuneli od kartonskih kutija, razmenjuju se iskustva, kreativno se rešavaju problemi, oblikuje se glina, slika se prstima, pravi se testo i još mnogo toga.

Majdaonica – rudnik dečjeg znanja postoji od aprila 2011. godine. Radionice se održavaju u Dečjem kulturnom centru „Majdan“ u Kozjačkoj ulici br. 3-7, na Senjaku. Termini održavanja kreativnih radionica su:

četvrtak od 16:45 do 17:45h za mlađu decu (od 1,5 do 3, 5 god.) i od 17:45 do 18:45h za stariju (od 3,5-6 god.); nedelja od 11-12h - termin za mlađu decu.

Majdaonicu su osmislile i vode Vesna Nenadić Jevtić, diplomirani psiholog, dodatno edukovana iz oblasti psihoterapije i savetovanja (kognitivno-bihejvioralna terapija, psihodrama i grupna analiza) i dva diplomirana pedagoga, sa završenom Montesori edukacijom - Ružica Vrhovac i Milena Gajović.

Možete nas posetiti na licu mesta ili nas kontaktirati mejlom:

malivelikikoraci@gmail.com
Posetite i našu Facebook stranicu – Majdaonica-rudnik dečjeg znanja.

Više informacija o Dečijem kulturnom centru Majdan
www.dkcmajdan.org.rsŠKOLE I RADIONICE – BESPLATNI PROGRAM
LIKOVNA KREATIVNA RADIONICA – uzrast dece od predskolskog do omladinskog. Radionice vode akademski slikari Katarina Jakovljević i Mina Aleksić. Održavaju se četiri puta nedeljno. Održaavaju se godišnje završne izložbe polaznika likovne radionice. (besplatni program). Termini: obe grupe (mladja i starija) tokom Jula - Utorak 17-18:30h i Petak 18-19:30h, tokom Avgusta - Sreda 18-19:30h i Subota 12-13:30h
REKREATIVNA ŠKOLA FUDBALA – besplatani program za decu uzrasta od 10 do 14 godina. Termini: Sreda i Petak 16-17h
REKRATIVNA ŠKOLA ODBOJKE – besplatni program, savremeno opremljen prostor i oprema, stručan rad. Termini: Ponedeljak, Sreda i Petak 18-19h.
MAJDAONICA - rudnik dečjeg znanja, je kreativna radionica za roditelje i decu od 1,5 do 6 godina. Održava se dva puta nedeljno.Cilj radionica je stvaranje uslova za kreativnu igru dece, podsticaj razvoja perceptivnih i intelektualnih funkcija, uvežbavanje finih i krupnih motoričkih radnji. Takođe, naš rad predstavlja solizaciju dece sa drugom decom i svojevrsna je priprema za vrtić. Tu smo i da pružimo psihološku podršku roditeljima u njihovoj novoj roditeljskoj ulozi. Svrha našeg postojanja je da, kroz zajednički rad i igru, oplemenjujemo odnos roditelj-dete. U naše aktivnosti unosimo elemente Montesori pedagogije. Termini: Cetvrtak 17-18:30h i Nedelja 11-12h
MUZIČKO ZABAVIŠTE PO MONTESORI PROGRAMU - Za decu uzrasta od 1 do 6 godina.
Igra tišine, pokretne igre, slušanje muzike, pevanje, aktivnosti za razvoj krupne motorike, aktivnosti za razvoj vokalnih sposobnosti deteta, ritmičke aktivnosti. Održava se tri puta nedeljno.(besplatni program) Termini: Utorak 10-11h, Cetvrtak 16-17h i Subota 10:30- 12:30h
 
MALA ŠKOLA ROKENROLA – Жељко Савић, композитор, музички продуцент и други гитариста „Бијелог дугмета“. Полазници школе могу бити ученици основних и средњих школа са Савског венца, који већ имају иза себе извесно музичко предзнање, они који певају или свирају било који инструмент.
   Поред музичког рада и профилисања појединачних талената, ученици Мале школе рокенрола, научиће и основе рок-културе, рок-историје и неопходна техничка знања, а имаће прилику и да се упознају са студијским радом и да сниме своје наступе. Битан сегмент у раду представљаће и рок-лектира; ученици школе имаће „домаћи задатак“ да преслушају најзначајније албуме у историји рок-музике, да погледају најбоље рок-филмове, да се упознају са рок-поезијом и другим областима рок-културе.
    Циљ Мале школе рокенрола је да се, према музичким афинитетима и свирачко-певачком умећу, од ученика Школе формира неколико рок-бендова, чији ће рад потом бити праћен и подстицан, с циљем да направе своје прве снимке и припреме се за наступе на Савсковеначком урбан фесту - СВУРФ-у и другим рок-свиркама.(besplatni program) Termin: Petak 10-12h.
ŠKOLA RODITELJSTVA – koordinator Nada Lazić. Centar za edukaciju roditelja od začeća do tri godine. Održava se tri puta nedeljno. (besplatni program) Termini: Ponedeljak, Sreda, Petak 19-21h
ŠKOLA STRIPA I ILUSTRACIJE - mesto za druženje onih koji su iskusniji u izražavanju grafičkim putem sa onima koji
iskustva tek stiču. Jednommesečno gostuju profesionalni akademski slikari, arhitekti, profesori
japanskog jezika ili internacionalno priznati crtači stripa i ilustratori. Uz stalnog tutora Bojana M. Đukića kurs se održava jednom nedeljno. (besplatni program) Termin: Subota 12h-14h
 
 
ŠKOLE I RADIONICE – KOMERCIJALNI PROGRAM
 
 
“BEOGRADSKI GLAS” – dečji hor sastavljen od najtalentovanije dece. Hor vodi renomirana umetnica Aleksandra Kovač, a probe se održavaju tri puta nedeljno. Stalne pripreme za nastupe u okviru pojedinih manifestacija, održavanje godišnjeg završnog koncerta. (komercijalni program)
KARATE KLUB DIPLOMATIK – treninzi za decu mlađeg i srednjeg uzrasta, osnove karate veštine, takmičenja. Treninzi se održavaju dva puta nedeljno, a klub vodi profesionalni karate majstor. Rad je u malim grupama, a specifičnost je i što se pojedini treninzi održavaju na engleskom jeziku. (komercijalni program)
 
INTERNACIOLNA ŠKOLA KOŠARKE - Školom Košarke rukovodi iskusan tim trenera. Svi treneri poseduju FIBA košarkašku Licencu. Takođe, svi treneri govore tečno engleski jezik. (komercijalni program)
ŠKOLA STRANIH JEZIKA – kursevi za decu – cilj sticanja osnove stranog jezika kroz igru i umetnost, tako da se programi odvijaju kroz kreativne aktivnosti bliske dečjem svetu (drama, pokret, muzika, animacija, čitanje priča, pevanje, crtanje) – francuski, engleski, italijanski, nemački, srpski za strnce)
                                           - kursevi za odrasle – opšti i intezivni kursevi, grupe, individualno, pripreme za polaganje međunarodnih ispita. (komercijalni program)
 
“DEF DANCE” HIP-HOP PLES – Održava se dva puta nedeljno.(komercijalni program)
ORJENTALNI PLES “NEĐMA” – Održava se četiri puta nedeljno.(komercijalni program)
ŠKOLA GLUME - Radionicu vodi glumica Vanja Ejdus. Dramski studio obuhvata 2 programa:
 Drama za decu uzrasta od 8 do 16 godina, gde se kroz igru, imaginaciju i dramske tehnike razvija kreativnost, uče osnove scenske umetnosti i razvija autentičnost svakog deteta kroz dramske situacije.
 Drama za odrasle koji žele kroz dramu da se oslobode stresa , straha od nastupa, straha od ispoljavanja emocija, da razvijaju kreativnost, maštu i da nauče osnove scenske umetnosti. Godine nisu važne.Održava se dva puta nedeljno. (komercijalni program)
KURS MODNOG DIZAJNA I KOSTIMOGRAFIJE - Kurs modnog dizajna i scenskog kostima za odrasle pospešuje i razvija stvaralački proces od ideje do realizacije modnog i scenskog kostima sa svim pratećim elementima. Kroz kurs se polaznik upoznaje sa elementima modnog i scenskog dizajna, njihovim dodirnim tačkama i razlikama. Održava se jednom nedeljno.(komercijalni program)
 
u planu su (od septembra) jos dodatni projekti i programi vezano za ples, igru i pokret. U toku su razgovori sa istaknutim baletskim izvodjacima, s obzirom da pripremamo veliku salu (oko 200 kvadratnih metara) isključivo za balet i ples, zapravo opremamo je specijalnom, profesionalnom igračkom podlogom.
 

Пратите нас на нашем Јутуб каналу