Auto sedišta za decu – o svemu po malo

Zašto i kada koristiti auto sedište za decu?

Za našu zemlju ne postoje zvanični podaci o procentu korišćenja auto-sedišta za decu, međutim nezvanične informacije su veoma zabranjavajuće. Novi zakon o saobraćaju predviđa obavezno korišćenje dečjih auto sedišta, po ugledu na evropske propise. Studije o bezbednosti u saobraćaju i rigorozni testovi koji se sprovode u okviru Evropske unije, pokazuju da se pravilnom upotrebom auto sedišta smanjuje smrtnost dece pri sudarima za preko 70%!
Pojedini roditelji izbegavaju korišćenje u gradskoj vožnji, jer smatraju da spora vožnja ne može ozbiljnije da ugrozi bezbednost deteta, što je pogrešna pretpostavka, kao i ona da je dete bezbedno u njihovom naručju ili vezano običnim pojasom. Ta zaštita je nedovoljna i kao da je nema, zbog uticaja razorne sile pri sudaru. Bez obzira što dete negoduje, bez obzira na vaše pretpostavke, auto sedište morate koristiti pri svakoj vožnji!

Kako odabrati sedište?

Roditelji treba da koriste auto-sedište od izlaska iz porodilišta sve dok dete ne dostigne minimalno visinu 150 centimetra i minimalno težinu od 36 kilograma. Za decu do jedne godine i 10 kilograma, koriste se auto sedišta nulte kategorije, a deca do dve godine koriste nulta plus. Prva grupa auto sedišta namenjena je deci do 18 kilograma i do četiri godine starosti. Sedišta koja pripadaju drugoj i trećoj grupi su za decu od 15 do 36 kilograma i namenjena su za decu do 12 godina.

Postoje i auto sedišta sa takozvanim izofiks (Isofix) sistemom, koja pružaju veoma dobru zaštitu i lako se postavljaju. Međutim, ona mogu da se koriste samo u novijim modelima automobila, koji imaju fabrički ugrađen dodatak za montiranje Isofix sedišta.

Pri kupovini, najbolje je opredeliti se za auto sedište koje nosi oznaku ECE R44, jer to znači da je proizvedeno u skladu sa strogom zakonskom i bezbednosnom regulativom Evropske unije. Na samom auto sedištu bi takođe trebalo da postoji oznaka da je izvršen atest.

Kako montirati sedište?

Većina auto sedišta se montira uz pomoć sigurnosnog pojasa, koji već postoji u većini automobila. Prilikom montiranja, obratite pažnju da pravilno postavljeno sedište ne može da se pomeri ni levo ni desno, već da stoji čvrsto u mestu. Kada je u pitanju sedište iz grupe 0, najbolje je da se montira pozadi, obavezno u suprotnom smeru od smera vožnje.

Ukoliko se auto sedišta većih kategorija postavljaju na prednje sedište, obavezno bi trebalo isključiti vazdušne jastuke.

Пратите нас на нашем Јутуб каналу

Tags for Auto sedišta za decu – o svemu po malo