Алергијске реакције на храну

Алергијске реакције настају када бебин организам нову храну третира као напад па производи антитела. Код поновног уноса исте хране антитела
препознају и јављају имуном систему да се брани и тај контранапад су алергијске реакције.
Код већине деце, алергијска реакција на храну изазива осип или оток, хронични ексцем или тешкоће у дисању. Понекад су симптоми гасторинтерстинални. То значи да ће беба повраћати или имати пролив.
Чим приметите неки од знакова алергије пре кините са давњем намирнице која је алергију изазвала.
Немојте заборавити да ваша беба може имати алергијску реакцију на храну коју је пре јела без проблема. Такође, ако беба има алергијску реакцију на неку намирницу то не значи да ће је увек имати. Уз констултације са педијатром намирницу која је изазвала блажу алергијску реакцију могуће је поново дати после 2-3 недеље (а можда и после нешто дужег времена).

КОЈЕ НАМИРНИЦЕ НАЈЧЕШЋЕ ИЗАЗИВАЈУ АЛЕРГИЈСКЕ РЕАКЦИЈЕ?

  • житарице које садрже глутен (пшеница, јечам, раж, овас) - зато се и уводе од 8. месеца
  • жуманце од кокошијег јајета – уводи се од 8. месеца
  • беланце од кокошијег јајета – уводи се на крају прве године
  • цитрусно воће (лимун, мандарине, поморанџа, грејпфрут) и киви — уводи се тек после годину дана
  • кравље млеко самостално тек од годину дана.(У малим количинама може се користити приликомкувања)
  • мед – тек после друге или чак треће године
  • јагодичасто воће (јагоде, малине, купине) - после годину дана
  • коштуњаво воће (лешник, бадем, ораси) – после треће године
  • кикирики – после треће године
  • преврели сиреви после друге године – млади крављи сир од 8. месеца

Ако приметите знаке алергије (осип, ексцем, пролив, повраћање) на неку другу врсту хране, одмах обуставите давање те намирнице и обратите се педијатру.


 

Пратите нас на нашем Јутуб каналу