Tri animirane novogodišnje priče

Date: 
12. January 2015 - 11:21

Razrada (patetičnih) klišea

Walt Disney studio je izbacio animirani film Big Hero 6 (kod nas Grad heroja). Sama ta činjenica govori da je u pitanju tehnološki i produkcijski vrh u tom polju. Baziran na Marvelovom strip ostvarenju (poput poznatijeg Spajdermena), film obiluje scenama borbi dobra i zla oličenim u grupi studenata-naučnika iz laboratorije za robotiku protiv korporacije koja proizvodi oružje za (neku) vladu i koja hoće da zloupotrebi izum mladog Hira Hamade i njegovog brata Tadašija. Gle, Japanci i nauka-tehnologija.
Naravno, sve to majstorski ide u filmu, pa i u sali: deca, a i odrasli, se smeju, vrište, plaču u sceni kada se robot(?) žrtvuje za čovečanstvo...
Studenti i mladi genijalni tinejdžeri su na strani dobra.
Korporacija je zla.
Vlada je sumnjiva, ali pravedna.
Od 6 heroja 4 su muškog pola, a i ova 2 ženska su tu više po "ključu", tek da ne bi bili svi muški.
Spašava se naivno žensko, koje upada u haos bezveze.
Hiro Hamada je genijalni dečak koji nema ni oca ni majku od svoje treće godine, a niko ne zna zašto je to bitno za film, a i odgajila ga je tetka, kao i njegovog brata.
I u robotu pobedi na kraju dobrota!
Sve se može postići ako se ujedinimo ka uzvišenom cilju.
Dobro uvek pobeđuje na kraju.

Sve u svemu, zabavan, dobro urađen film, ali pretežno za ljubitelje Spajdermena ispod 12 godinaTopla ljudsko-životinjska priča

Meda Pedington je iznenađenje na mnogo načina. Prvo, u pitanju je igrani film sa izvanrednim grafičkim rešenjem ljupkog medveda, koji je toliko prirodno upao među ljude, da se u toku filma nijednom ne postavlja pitanje otkud ova lutka medveda ovde? I još govori?
Meda Pedington je divan i potreban film o porodičnim odnosima i vrednostima, o figurama i pojmovima oca, majke i dece, o težnji da se empatija učini smislenom u besmisleno vreme i o vrednostima koje nestaju.
Jak narativni tok, koji je u srži filma, je dobra osnova za plasiranje lepih ideja i motiva. Od tvorca filmskog Hari Potera se to i očekuje. Kako meda iz prašuma Perua dolazi u London i kako ga prihvata jedna londonska porodica i kako prolaze kroz nevolje i sukob sa zlom Nikol Kidmen, pogledajte bez dvoumljenja, najbolje naravno u društvu klinaca.Andersenove bajke kao deo detinjstva

"Snežna kraljica" je duboko potresna priča, zasnovana na mitologiji skandinavskih zemalja o trolovima i ledenim carstvima u kojema vladaju neprevidive i moćne sile, kojima se suprotstavljaju čista srca devojčice i dečaka (sestre i brata) iz sirotišta, ali predodređenih da donesu dobro čovečanstvu.
Priča i film su takoreći obavezno štivo, pa stoga treba pogledati,a i film je odličan. Tim pre što nije američka produkcija, što se i vidi u minutima "praznog hoda" koji su za Disney ili Pixar produkciju retki, čak nedopustivi.
Ipak, priča osvaja. Ledeno srce snežne kraljice se otapa i vraća toplinu u dušu odbačene devojčice, čije je srce obuzela tuga. I zapamtite: "kada velika i nesavladiva tuga obuzme srce, pretvara se u bes, mržnju i osvetu". To nam poručuje ova priča i veliki Andersen, ali i daje nadu, da se tako zarobljena i zaleđena duša isceljuje iskrenim zagrljajem. I fizički i metaforički.
Tako jednostavno, a tako nedostižno.

Пратите нас на нашем Јутуб каналу