Наша тема: Адаптација на јаслице - велики почетак (ВИДЕО)

Септембар је време када се највећи број деце први пут одваја од родитеља и креће у јаслице, вртић или припремни предшколски програм.
Психолог Мајда Јанежић каже да је то посебно стресно за мајке које закључују породиљско боловање и крећу на посао. Оно што их мучи је осећај кривице да «остављају» дете и да су због тога лоше мајке. Ово је прво са чим мајке треба да се изборе. Друго, питају се да ли ће дете успети да саопшти своје потребе, да ли ће васпитачи успети да препознају те потребе. Како ће се дете из једне потпуно заштићене и њему прилагођене средини адаптирати на нешто сасим другачије?


Мајда Јанежић каже да брзина адаптације зависи од:
- узраста детета
- дететовог претходног искуства (да ли се одвајало од родитеља и раније)
- како родитељи пихватају нову ситуацију (као нужно зло, нормалну фазу одрастања, изазов који им свакако предстоји)

И саветује:

1. обавезно посетите родитељски састанак пре него што дете крене у јаслице. Потражите одговор на питања која вас тиште. Попричајте са васпитачицама о свему.
2. прецизно се обавестите о организацији дана у јаслицама. Покушајте дете још код куће да уведете у идентичан ритам спавања, храњења, играња.
3. избаците још у кући оно што неће бити могуће у вртићу нпр. храњење кашицама. Навикавајте дете на храну коју ће јести у јаслицама
4. не стављајте себе у временски теснац. Са адаптацијом детета крените још док сте на породиљском боловању или одмору. Даје и себи и детету довољно времена.
5. држите се упутстава васпитача о динамици адаптације. Ако пожурите може се десити тзв. закаснела адаптација – када дете одмах прихваати јаслице а за три недеље почне да пружа снажан отпор. То значи да сте пожурили.

У наставку погледајте прилог са психологом Мајдом Јанежић и погледајте прилоге о овој теми из наше архиве:

1. ПОЛАЗАК У ЈАСЛИЦЕ - говори психолог Мајда Јанежић, а кроз примере два детета од којих је једно на почетку адаптације, а једно се успешно прилагодило, видећете колико тај процес може бити и веома успешан уз квалитетну сарадњу свих субјеката.

 

2. АДАПТАЦИЈА ЈАСЛЕНАЦА У "КАНАРИНЦУ"пример постепеног прилагођавања јасленаца уз активно учешће родитеља током прва два месеца у државној предшколској установи. Говоре: родитељи,  васпитачица, психолог ПУ Раковица.3. АДАПТАЦИЈА ЈАСЛЕНАЦА
пројекат «Да се боље упознамо» који подразумева да васпитачица одлази у кућне посете својим јасленцима ради међусобног упознавања и грађења поверења. Јаслице «Јелена Анжујска» - ПУ Савски венац. Говоре: медицинска сестра-васпитач, мајка са позитивним искуством.4. ОДВАЈАЊЕ У ПРЕДШКОЛСКОМ УЗРАСТУ
У «Центар за брак и породицу» у Београду родитељи често долазе због проблема одвајања од детета. Психолог овог Центра Александра Вулетић - Пецо говори о томе због чега је то тако и како избећи најчешће грешке.5. ПРВИ ДАНИ У ВРТИЋУ
адаптацији на јаслице или вртић претходни одабир јаслица или вртића, потом следи прихватање простора, па васпитача и тек на крају деце и све је то комплексан процес – каже Снежана Волиц, специјални педагог, мајка 3 деце и власница вртића Чили Вили.6. КАКО ОДАБРАТИ ВРТИЋ
избор вртића према темпераменту и разојним потребама детета. Говори психолог Јованка Јовичић, аутор књиге «Како да припремите дете за вртић», власница Приватне предшколске установе «Дечија откривалица»

 

Пратите нас на нашем Јутуб каналу