"Krudsi" i ostali

Date: 
16. March 2013 - 17:54

Šta da vam kažem, vodite decu na "The Croods" (Kruds, bez nekog specijalnog prevoda). Još jedna u nizu odličnih priča "Dreamworks-a". Namerno ne rekoh film, jer u stvari šta su ove "predstave": crtaći, filmovi, animirani filmovi, kompjuterski modeli... Još sam ja bio sa klincem na 3D projekciji, koju bih takođe preporučio. Inače sam zagovornik 3D projekcija, iako inače nisam neki modernista, jednostavno mi se dopadaju kako su urađene. A i daju dodatni smisao dobrim bioskopima, jer ipak kod kuće je malo teže pogledati 3D film. Još uvek. Mada košta. I važi samo za Beograd, u Srbiji. Ili daj Bože da grešim.

Elem, Krudsi su porodica pećinskih ljudi, u sastavu tata, mama, ćerka, sin, beba (mislim ženska :) ) i baba. Dominira tata-grmalj-dobrica-glupko-emotivac sa svojim zaštitničkim stavom i ogromnim strahom da im se svima nešto ne desi, te shodno tome nikakvo udaljavanje od pećine u kojoj žive ne dolazi u obzir. Ali, ćerka Ipa duboko u sebi oseća greške tih očevih stavova i uticaja i u jednom od svojih izleta iz pećine sreće Gaja, momka-čoveka, koji joj otkriva sasvim novi svet i koji celu porodicu, sticajem neverovatnih okolnosti, vodi u sutra. Baš tako. A to sutra je za njih i svetlost, vatra, Sunce, i nada i želja za životom i avanturom. I otkrivanje novog i sve. Baš sve.

Otac porodice se lomi do kraja filma i svojevrsne katarze, koju kao veliki heroj doživljava, dok se hrabra i nepromišljena ćerka Ipa pomalo zaljubljuje u zaprepašćenog pećinskim ljudima Gaja.

Ne bih vam radnju više pričao, a i ne vredi. Teško je prepričati divne obrte, mnogo lepih emocija, priču o hrabrosti, idejama koje pokreću, snazi volje i veri, odnosima u porodici, koji na kraju isplivavaju kao nešto najdragocenije.

U principu film je za sve uzraste, iako je fenomenalno sinhronizovan, te samim tim više predviđen za decu. Eto, moj klinac ima 4 godine i nije trepnuo 98 minuta. Sa sve naočarima za 3D.

Inače, radila ga je ista ekipa koja je uradila film "How to train your dragon". Ko je gledao zna koliko je izvanredan i taj film.

A tek ako ste gledali "Razbijač Ralf", "Pet legendi", "Hrabra Merida"...

Језици